Birkes • Poppy seeds • Khus khus-Stødt birkes er en af de ingredienser, som anvendes til at jævne sovsen (altså, til at gøre den tykkere) i indisk madlavning. Og de bidrager også til retten med en mild, nøddeagtig smag... Læs mere
Bukkehorn • Fenugreek • Methi-Bukkehornsfrø indgår bl.a. i krydderiblandingen karry. I det sydindiske køkken vil du se mange retter, hvor bukkehornsfrø skal steges som det første eller andet hele krydderi (ofte efter sennepsfrø). Efter nogle sekunder i den varme olie, tilsættes så de øvrige ingredienser.... Læs mere
Chili, rød tørrede • Chilli, red dried • Lal Mirch-Hele tørrede chili og chilipulver anvendes flittigt i indisk madlavning. Personligt foretrækker jeg (ligesom mange indere) at bruge kashmiri chilipulver. Smagen er fremragende, styrken ikke for overdøvende og så giver de retten en flot dybrød farve... Læs mere
Gurkemeje • Tumeric • Haldi-Gurkemeje er en rodknold, ligesom ingefær. I det indiske køkken anvendes gurkemeje ofte i stødt form. Det er muligt at købe rodknolden i tørret form. Men den er så hård, at du risikerer at ødelægge din krydderikværn. Så i modsætning til de fleste krydderier, må det anbefales at købe gurkemeje stødt.... Læs mere
Kanel • Cinnamon • Dalchini-Kanel stammer fra barken af et tropisk træ, der minder om laurbærtræet. Det sælges i tynde, sammenrullede flager eller som stødt kanel... Vær også opmærksom på, at megen af den kanel du finder i handlen rent faktisk er kassiakanel (på engelsk: cassia bark)... Læs mere
Kardemomme, grøn • Cardamom, green • Elaichi-Grøn kardemomme er et af de mest aromatiske og dyre krydderier. Det går således under betegnelse: The Queen of Spices (mens sort peber har sat sig på kongetronen). De hele, tørrede frugter er ca. en... Læs mere
Kardemomme, sort • Cardamom, brown/black* • Badi elaichi-Sort eller brun kardemomme er mindst dobbelt så store den mere almindelige grønne kardemomme. Frøene smager lidt af peber og fenikkel. Selve kapslerne har en temmelig røget smag, hvilket skyldes, at... Læs mere
Karryblade, tørrede • Dried curry leaves • Kari Patta-Advarsel: Undlad at bruge tørrede karryblade – deres smag og aroma er blot en skygge af sig selv! Karryblade anvendes især i Sydindien og på den vestlige kyst, fra Mumbai og ned til Kerala. Og smagen har i øvrigt intet at gøre med den, som du kender fra krydderiblandingen karry... Læs mere
Kassiakanel • Cassia bark • Jangli dalchini-Kassiakanel bruges ofte på samme måde og i stedet for den ægte kanel. Hvilket imidlertid kan være utilsigtet; Dvs. megen af den kanel, der sælges i handlen, er rent faktisk kassiakanel, som er markedsført under det forkerte navn... Læs mere
Kommen, sort • Black cumin/Caraway seeds • Kala jeera-Sort kommen må ikke forveksles spidskommen. På engelsk anvendes betegnelsen caraway seeds eller black cumin – Og her skal du tillige være opmærksom på, at black cumin meget forvirrende og misvisende også anvendes som betegnelse for nigella seeds (løgfrø)... Læs mere
Koriander • Coriander • Dhania-Korianderfrø har en mild, sødlig smag med et strejf af citrus over sig. I stødt form er det et af de mest anvendte krydderier i indisk madlavning. Og resultatet bliver uendeligt meget bedre, hvis du selv støder den... Læs mere
Laurbærblad • Bay leaf • Tej patta-Når der i opskrifterne på denne webside og i indiske kogebøger refereres til laurbærblade (på engelsk: bay leaves), så tænkes der ofte rent faktisk på kanelblade (cinnamon leaves)... Læs mere
Mangopulver • Mango, dry • Amchur-Mangopulver laves af grønne, umodne mangofrugter, der er tørret i solen. Mangopulveret gør retten mere syrlig og anvendes primært i Nordindien. I Sydindien foretrækker man at bruge tamarind som syringsmiddel... Se stort foto
Muskatblomme • Mace • Javitri-Muskatblomme er frugtkødet fra den nektarin-lignende frugt (dvs. den ligner af udseende, ikke af smag), hvori muskatnødden udgør frugtens kerne. Muskatblomme sælges som smalle, tørrede orangefarvede flager. Smagen er lidt mere bitter end nødden... Læs mere
Muskatnød • Nutmeg • Jaiphal-Muskatnød har en varm, sød smag (hvor muskatblomme er mere bitter). Den bruges med mådehold og tilsættes ofte, når retten simrer. Muskatnøden bør have en glinsende og olieret overflade, når den deles i to. Hvis den derimod smuldrer og er tør, så er den for gammel... Læs mere
Nelliker • Cloves • Laung-Nelliker plukkes som grønne blomsterknoppe. De tørres herefter i solen, indtil de bliver mørkebrune og den karakteristiske smag træder frem. Nelliker har en sød aroma, men en bitter smag. Vær forsigtig med ikke at overdosere... Læs mere
Nigella • Nigella • Kalonji-Nigellafrø sælges nogen gange under betegnelsen sort kommen (på engelsk: black cumin) eller løgfrø (på engelsk: onion seeds). Begge dele er forkert... Læs mere
Paprika • Paprika • Deghi Mirch-Der findes mange sorter. Så smag og farve kan variere en del. Den kraftigt røde variant har en træagtig aroma og mild, sød smag. I indisk madlavning anvendes krydderiet både til at give retten smag og farve... Se foto
Peber, sort • Pepper black • Kali mirch-Peber er et af de mest anvendte krydderier verdenen over. Peber blev eksporteret fra Sydindien til Rom, i bytte for guld. Christopher Columbus begav sig ud på sin sørejse for at finde en hurtigere rute til... Læs mere
Safran • Saffron • Kesar-Safran er et af de dyreste krydderier i verden og består af safranblomstens støvdragere. I mange retter skal det først opblødes i lidt varm mælk eller vand, for at frigive dets delikate smag og intense gul-orange farve... Læs mere
Sennepsfrø • Mustard seeds • Rai-Sennepsfrø kan være hvide, gule, brune og sorte. I indisk madlavning anvendes primært brune og sorte sennepsfrø, som tilfører retten en pikant varme og lidt bitterhed. De sorte har den kraftigste smag. Men det spiller dog ikke den store rolle, hvilken af de to mørke sorter, du anvender... Læs mere
Sesamfrø • Sesame • Til-Sesamfrø har en nøddeagtig, sød aroma med en mælke- og smørlignende smag. De bruges (ikke alene, men i samspil med andre frø eller nødder), når sovsen i en curry skal være tyk. Og så bruges de hyppigt i søde sager og desserter... Se foto
Spidskommen • Cumin • Jeera-Spidskommen anvendes meget hyppigt i indisk madlavning (samt også i det mexicanske og nordafrikanske køkken) og må ikke forveksles med den kommen, som anvendes i fx ost og snaps… Læs mere
Stjerneanis • Star anise • Phool chakri-Stjerneanis stammer fra Kina og er som sådan en relativ ny ingrediens i det indiske køkken. Det anvendes primært i Kashmir og i de dele af Sydøstindien, hvor der har været stærke handelsforbindelser til Kina... Se foto
Krydderier was last modified: oktober 24th, 2014 by Thomas Rohde
Jeg har brugt år på at perfektionere mine favoritretter... og på at vriste tips og hemmelige opskrifter ud af indiske mesterkokke og restauratører. Dem vil jeg nu dele med dig.
Speak Your Mind