Ingredienser

Oversigter

Du finder en oversigt over samtlige ingredienser (krydderier, krydderurter, grøntsager, nødder, frugt m.m.) her: Samlet liste.

Det indiske køkken er kendetegnet ved den omfattende brug af krydderier (og her skal det i øvrigt understreges, at krydret mad nødvendigvis ikke er stærk mad). Se de mest anvendte her: Krydderier.

Er det besværligt med de mange ingredienser?

De lange ingredienslister afholder mange fra at gå i gang med indisk madlavning – Den umiddelbare opfattelse kan være,

  • At det er vanskeligt at finde alle ingredienserne
  • At man skal have uoverskueligt mange krydderier liggende i skabet
  • At det tager lang tid at forberede alle ingredienserne til en ret

Men tingene kan faktisk sættes i system og gøres ret simple.

For eksempel vil du hurtigt opdage, at mange ingredienser går igen i opskrifterne. Løg, hvidløg og frisk ingefær udgør et fundament for mange retter. At købe og forberede dem fra bunden af, hver gang du har lyst til indisk mad, er unødigt arbejde.

Det kan gøres meget lettere.

I artiklen Spar tid og penge ser du, hvordan du kan spare tid (og undgå spild) ved at purere store mængder hvidløg og ingefær ad gangen, som du derefter nedfryser i isterningsbakker.

Frisk, grøn koriander og grøn chili er andre hyppige ingredienser, som du også kan nedfryse. Igen er dette en kæmpe fordel. For du finder oftest disse ingredienser billigst og i bedst kvalitet hos nogle af de indiske eller pakistanske grønthandlere (se Leverandører). Men det er ikke alle, der har sådan en lige om hjørnet. Og så er det heldigt, at man også her kan at købe stort ind til fryseren.

Endelig er der krydderierne. Dem kan du også få hos de specialiserede grønthandlere eller på internettet. Køb om muligt altid hele krydderier, som du selv rister og støder. Se hvordan i artiklen Sådan rister og støder du krydderier.

Nedenfor ser du nogle af de mest hyppige krydderier – med angivelse af, om de bør købes hele eller stødte:

Alle de øvrige ingredienser kan du købe i et almindeligt supermarked.