Kylling i mynte, koriander og cashewnødder (Hara Masala Chicken)

haramasalachickenHer er en opskrift på en grøn curry fra Nordindien.

Krydderurterne giver retten en frisk lethed. Yoghurten og cashewnødderne giver lidt fylde til sovsen, og yoghurten bidrager også med lidt syrlighed. Krydderierne ligger diskret i baggrunden. Mens de grønne chilier skærer igennem og giver retten kant og styrke. Det hele er bundet sammen af en mørk sødme fra de ristede løg.

Denne curry er simpel, elegant, let at lave og bliver en af dine ynglingsretter.

Ingredienser

Rækker til 4-5 personer, alt efter mængden af tilbehør.

 • Et stort bundt frisk koriander (mellem 110 – 125 gram, før frasortering)
 • Et bundt frisk mynte (mellem 70-80 gram, før frasortering)
 • grønne chilier.  Jeg anvender primært de lange grønne chilier på ca. 6-9 cm (på engelsk: green finger chillies). Denne ret kan bære en stor styrke – op til 6-8 chilier, hvis du er til stærk mad.
 • 50 gram usaltede cashewnødder
 • 3 mellemstore løg (mellem 330 – 350 gram i alt)
 • rapsolie (raffineret, ikke koldpresset) til dybstegning
 • 1 spsk. hvidløgspuré (svarer til ca. 4 fed hvidløg)
 • 1 spsk. ingefærpuré (svarer til ca. 2 ½ – 3 cm hel ingefær)
 • 130 gram græsk yoghurt (10%)
 • 1 kg. kyllingebryst skåret i ca.  4×4 cm terninger
 • ¼ tsk. stødt gurkemeje
 • 2 spsk. piskefløde
 • 3 spsk. olie (fx raps- eller solsikkeolie)
 • 1 tsk. groft salt eller efter smag

Fremgangsmåde

(A) Marinaden: Yoghurt, hvidløg, ingefær og en grøn masala bestående af mynte, koriander, chili, ristede løg og cashewnødder

1. Læg mynten i blød og skift vandet 3-4 gange. Tør mynten i en salatslynge eller på et viskestykke. Pil alle brugbare blade af stænglerne (mørke, halvfordærvede blade skal kasseres).

Nedenfor ses et bundt mynte på 82 gram, hvorfra der kunne høstes 34 gram blade.

et bundt mynte
mynteblade

2. Læg korianderen i blød og skift vandet 3-4 gange. Tør den i en salatslynge eller på et viskestykke. Frasorter alle kviste med dårlige, mørke blade. Klip eller skær den nederste tykke del af stænglen fra og smid den ud. Jeg klipper almindeligvis ca. 5-7 cm under bladene.

Der er masser af smag i de tynde stængler, og hvis korianderen alligevel skal finhakkes eller pureres, får du ikke problemer med stængler, der svømmer rundt som lange, uappetitlige trævler i sovsen.

Jeg plukker kun korianderblade til retter, når de afslutningsvist skal dysses på som pynt.

Nedenfor ses et stort bundt frisk koriander på 119 gram, hvorfra der (efter frasortering og afklip) kunne høstes 53 gram.

et bundt koriander
brug både korianderens stængler og blade
renset og sorteret koriander

3. Skær løgene i tynde skiver

skær løgene i tynde skiver

4. Anvend en wok eller tykbundet stegegryde. Fyld en tredjedel af gryden med olie. Varm olien op på højeste blus, indtil den er ml. 160-175 grader varm. Brug fx et stegetermometer til at måle temperaturen. Alternativt kan du afprøve temperaturen ved at stege en enkelt skive løg. Det skal syde omkring løget, straks når det kommer i olien. Og løget må ikke synke til bunds i gryden. Er temperaturen for lav, vil løget absorbere olien og synke til bunds.

Pas på! Olien må på den anden side heller ikke blive så varm, at den begynder at ryge og blive mørkere. I værste fald kan der gå ild i den. Skulle det nogensinde ske for dig, så husk: Kast ALDRIG vand på varm olie. Bevar fatningen, læg et låg på gryden og sluk emhætten.

olien skal være 170-180 grader varm

5. Dybsteg løgene, indtil de er sprøde. Fjern de ristede løg med en hulske og lad dem dryppe af på noget køkkenrulle. Sæt nogle af dem til side, til pynt. Resten skal bruges til den grønne masala.

rist løgene sprøde

6. Skær stilken af de grønne chilier

skær stilken af de grønne chilier

7. I en minihakker eller blender hakker du nu cashewnødderne, de grønne chilier, de ristede løg, mynten og korianderen. Kom eventuel lidt vand i blenderen så knivene lettere kan få fat. Anvender du en mindre skål, kan det være nødvendigt at blende lidt ad gangen.

Ingredienserne blendes til en fin puré. Du har nu lavet den grønne masala.

blend mynte, koriander, chilier, ristede løg og cashewnoedder

8. I en glas- eller plastikskål (ikke metal) rører du nu den grønne masala sammen med yoghurten og hvidløgs- og ingefærpuréen.

NB: Denne fremgangsmåde er baseret på, at du ligesom jeg har hvidløgs- og ingefærpuré liggende i frysen (se artiklen: Nedfrysning af hvidløg og ingefær). Er det ikke tilfældet, kan du istedet blende hvidløg og ingefær sammen med de øvrige ingredienser til den grønne masala på trin 7.

Youghurt, hvidløg, ingefær og grøn masala
rør den grønne masala sammen med yoghurt hvidløg og ingefær

9. Bland kyllingen omhyggeligt med marinaden, indtil alle stykker er dækket. Kom låg eller film på skålen og lad den trække i køleskabet i 30-40 minutter.

hæld kylling i marinaden
bland kyllingen omhyggeligt i marinaden

(B) Krydderiblandingen

1. Rist krydderierne ét krydderi ad gangen ved medium eller medium-lav (konstant) varme på en tykbundet pande uden fedtstof. Rør konstant. Rist krydderierne, indtil deres aromaer afgives. Det tager imellem 2-5 minutter, afhængig af varmen. Du vil klart kunne dufte, når det sker. Spidskommen skal have kortest tid (det kan dufte lidt af armsved, når det afgiver sin aroma!). Og det er det af krydderierne, som lettest brænder på. Sker det må du kassere dem og begynde forefra.

Sort peber og kanel vinder ikke meget ved at blive tørristet, så du kan eventuelt undlade at riste disse.

Når krydderierne afgiver deres aroma, fortsætter du med at røre i endnu et par sekunder. Herefter hælder du dem over på en tallerken, så de ikke steger videre på panden. Lad dem køle helt af (ca. 10-15 minutter), inden du støder dem.

Nedenfor ses korianderfrø, der tørristes på en pande af aluminium.

Rist de hele krydderier

2. Hæld krydderierne over i en elektrisk kaffemølle, som kun anvendes til dette formål. Stød krydderierne i små, korte ryk på et par sekunder ad gangen (i modsat fald kan varmen i kværnen blive så høj, at krydderierne brænder på), indtil den raslende lyd af løse krydderier i møllen forsvinder.

Kaffekværn til krydderier
Stød krydderierne

Læs eventuelt også: Sådan rister og støder du krydderier.

(C) Tilberedningen

1. Varm olien op ved medium-høj varme i en tykbundet kasserolle eller stegegryde. Til mængden i denne opskrift skal du bruge en gryde med en diameter på 26 eller endnu bedre 28 cm.

Tilsæt kyllingen og al marinaden. Steg kyllingen under konstant omrøring, indtil alle sider har fået farve.

Steg kyllingen

2. Tilsæt den stødte gurkemeje og rør i 30 sekunder.

Tilsæt gurkemeje

3. Hæld 250 ml varmt vand i gryden (evt. fra en elkedel). Bruger du koldt vand, kan kyllingen blive sej.

Tilsæt varmt vand

4. Tilsæt salten. Skru lidt ned for varmen. Maden skal ikke buldrekoge.

NB: Du bør på intet tidspunkt lægge låg på gryden. De grønne urter mister deres farve, hvis de koges under låg.

Tilæt salten

5. Kyllingen skal koge, indtil den næsten er klar. Tag et stykke kylling op og skær det over i to. Kyllingen skal være lidt lyserød i midten, mens det yderste lag skal se mere færdigstegt ud. På dette stadie skal den have 5 minutter mere, hvorefter den er perfekt gennemstegt og stadig saftig.

kyllingen er næsten færdig

6. Tilsæt den stødte krydderiblanding og fløden, og rør dem ud i sovsen.

krydderiblandingen
fløden

7. Lad maden simre i 5 minutter, hvorefter den er færdig.

lad retten simre

8. Pynt retten med den portion ristede løg, du satte til side.

Kylling i mynte, koriander og cashewnødder

Comments

 1. Andreas Appel says

  Hej
  Hvis denne ret fryses ned, mister den så den skønne farve?
  Mvh Andreas

Speak Your Mind

*