Allerførst…
Hvad er en curry?
På denne blog bruges ”curry” som betegnelse for en indisk hovedret med eller uden sovs.
Andre vil dog insistere på, at det kun kan bruges om retter med sovs (ofte med den begrundelse, at curry må være afledt af det tamilske ord kari, som betyder sovs).
Ordet har i mellemtiden flere betydninger.
Mange kender det nok primært som navnet på den krydderiblanding, der blev udviklet i det attende århundrede til de engelske kolonister. Så de kunne tage smagen af Indien med hjem til England.
Endelig er der karryblade (på engelsk: curry leaves), som ikke har noget at gøre med krydderiblandingen, men som ofte anvendes i sydindiske retter.
Det næste du skal være opmærksom på er, at…
Den samme ret kan tilberedes på forskellige måder
Opskrifterne på denne blog er opdelt i to hovedkategorier, der udgør to vidt forskellige måder at tilberede en curry på:
- Curries, der tilberedes fra bunden af
- Curries, der er baseret på forud-tilberedte ingredienser
Den første type kan du altså lave i ét hug, med enkeltstående ingredienser.
Mens den anden type opskrifter følger den fremgangsmåde, som anvendes i mange indiske restauranter. En stor del af retterne er her baseret på de samme grundkomponenter (fx en grundsovs og forskellige krydderipastaer), som er tilberedte i forvejen. Oven på dette fundament bygges så retternes individuelle smag.
Det bringer os til en anden væsentlig pointe:
Hvad forstår man egentligt ved indisk mad?
Indien er på størrelse med Europa. Og hver region har sit eget lokale køkken, som har været udsat for mange påvirkninger igennem tiderne. Tager men fx Goa (Indiens mindste stat), så har det tidligere portugisiske overherredømme sat sit tydelige præg på køkkenet der. Det var i øvrigt også Portugiserne som i det 16. århundrede bragte bl.a. chili, tomater, kartofler og cashewnødder til Indien.
Mange af retterne i de indiske restauranter uden for Indien, er en hybrid mellem autentisk indisk mad og det vestlige køkken. Her har englænderne spillet en væsentlig rolle. Flere af de mest populære retter er blevet udviklet i de britisk-indiske restauranter (i England taler man om BIR-curries). Og mange af disse retter har siden hen fundet vej tilbage til Indien.
Efterhånden er det altså svært at tale om autentisk indisk mad.
Og der er også hede debatter om, hvem der er ophavsmænd til de forskellige retter. Tager man fx en af de mest populære retter, Chicken Tikka Masala, så er der uenighed om, hvorvidt den stammer fra Punjab, Glasgow, Birmingham eller Newcastle.
Godt. Nu skal vi i køkkenet. Formålet med denne blog er at gøre det hele super enkelt. Nedenfor kan du se, hvordan du lettest og hurtigst muligt kan sætte tænderne i en fantastisk curry…
Sådan får du mest ud af denne blog
Eksperter udi indisk madlavning kan hoppe direkte til opskrifterne. Begyndere og øvede kan opnå de hurtigste resultater ved at følge denne rute:
- Begynd med opskrifter fra kategorien Curries, der tilberedes fra bunden af.
- Hvis du er i tvivl om nogle af ingredienserne, findes her en Samlet liste, hvor du kan læse mere om og se billeder af de enkelte ingredienser.
- Og så skal du på indkøb. På siden Leverandører har jeg givet nogle forslag til, hvor de helt rigtige ingredienser kan købes (ofte også billigst).
- Læs artiklen En typisk curry – trin for trin (disse tips kan spare dig for års eksperimenter i køkkenet!).
- Gå i køkkenet og følg opskriften.
- Spis indisk.