Mange retter afsluttes med et drys frisk koriander.
Du kan købe koriander i potter hos de fleste supermarkeder. I så fald behøver du ikke at spekulere over korianderens holdbarhed – Du skal blot huske at vande dem.
Men det kan dog være en temmelig dyr og pladskrævende løsning, i forhold til hvor meget koriander der kan høstes fra en enkelt potte. Og smagen kan også være noget fesen.
Jeg køber i stedet bundter af afskåret koriander hos de indiske/pakistanske grønthandlere (se Leverandører). Det er ikke bare meget billigere – Jeg finder også denne mere robuste art mere velegnet til indisk madlavning.
Sådan gør du:
Vask og fjern dårlige blade
Afskåret koriander er ikke lige så holdbar som de ”levende” i potterne, så der skal altid sorteres nogle slatne blade og stængler fra:
- Den nederste hårde del af stænglerne (ca. 4-5 cm) skæres væk.
- Læg korianderen i blød og skift vandet 3-4 gange. Hvis bladene er slatne, har den godt af at ligge i blød et par timer.
- Tør korianderen i en salatslynge eller på et viskestykke (spring dette trin over, hvis du efterfølgende vil blanchere og nedfryse korianderen).
- Fjern dårlige, mørke blade og yderligere grove stængler (Når jeg hakker koriander, tager jeg altid det meste af de tynde stængler med, som der er masser af smag i).
Opbevaring i køleskab
Du kan opbevare koriander i køleskabet i op til fire uger, uden at det bliver slatten eller mister farve og smag. Du stikker blot stænglerne ned i et glas vand og overdækker korianderen med fx en frysepose.
Opbevaring i fryser
De fleste grøntsager skal blancheres inden nedfrysning. Herved ødelægges de enzymer i grøntsagerne, som ved selv lave kuldegrader kan forringe deres kvalitet og holdbarhed (grøntsagerne kan bl.a. få en høagtig smag, som skyldes at fedstoffet i grøntsagerne bliver harskt).
Dette gælder også frisk koriander. Sådan gør du:
- Bring en stor gryde med vand i kog.
- Hæld korianderen i, når vandet spilkoger.
- Korianderen skal blot være få sekunder i vandet, indtil den begynder at krølle.
- Tag korianderen op med en hulske og direkte over i noget isvand (så kogeprocessen stoppes).
- Tør korianderen grundigt – Læg den på et viskestykke og dup med lidt køkkenrulle.
- Korianderen kan nedfryses enten hakket eller som hele kviste.
Jeg elsker koriander! Min glæde var stor da jeg faldt over tørret koriander, I håbet om at det kunne holde sig længere og måske bare et drys på salaten mm
Men skuffelsen var næsten lige så stor! Det smager ikke af nogen!
Har du nogen erfaring med tørret koriander blade??