Opbevaring af frisk koriander

Mange retter afsluttes med et drys frisk koriander.

Koriander i bundter og potte

Frisk koriander bruges i mange retter. Jeg køber den i bundter hos udvalgte grønthandlere. Kan bedre lide smagen, og så koster de væsentligt mindre end i supermarkederne. 3 bundter hos fx Moughal Food Store koster det samme som en enkelt potte koriander kostede i supermarkedet! Afskåret koriander er ikke lige så holdbar som de ”levende” i potterne, så der skal altid sorteres nogle slatne blade og stængler fra. I dette eksempel måtte jeg frasortere ca. 50%, primært i form af grove stængler. Herefter var der 213 gram koriander. Til sammenligning kunne der ”høstes” 35 gram fra potten.

Du kan købe koriander i potter hos de fleste supermarkeder. I så fald behøver du ikke at spekulere over korianderens holdbarhed – Du skal blot huske at vande dem.

Men det kan dog være en temmelig dyr og pladskrævende løsning, i forhold til hvor meget koriander der kan høstes fra en enkelt potte. Og smagen kan også være noget fesen.

Jeg køber i stedet bundter af afskåret koriander hos de indiske/pakistanske grønthandlere (se Leverandører). Det er ikke bare meget billigere – Jeg finder også denne mere robuste art mere velegnet til indisk madlavning.

Sådan gør du:

Vask og fjern dårlige blade

Afskåret koriander er ikke lige så holdbar som de ”levende” i potterne, så der skal altid sorteres nogle slatne blade og stængler fra:

  1. Den nederste hårde del af stænglerne (ca. 4-5 cm) skæres væk.
  2. Læg  korianderen i blød og skift vandet 3-4 gange. Hvis bladene er slatne, har den godt af at ligge i blød et par timer.
  3. Tør korianderen i en salatslynge eller på et viskestykke (spring dette trin over, hvis du efterfølgende vil blanchere og nedfryse korianderen).
  4. Fjern dårlige, mørke blade og yderligere grove stængler (Når jeg hakker koriander, tager jeg altid det meste af de tynde stængler med, som der er masser af smag i).
Du kan opbevare korianderen i køleskabet i op til 4 uger. Sæt stænglerne i et glas vand og kom en frysepose over bundtet.

Du kan opbevare korianderen i køleskabet i op til 4 uger. Sæt stænglerne i et glas vand og kom en frysepose over bundtet.

Opbevaring i køleskab

Du kan opbevare koriander i køleskabet i op til fire uger, uden at det bliver slatten eller mister farve og smag. Du stikker blot stænglerne ned i et glas vand og overdækker korianderen med fx en frysepose.

Opbevaring i fryser

De fleste grøntsager skal blancheres inden nedfrysning. Herved ødelægges de enzymer i grøntsagerne, som ved selv lave kuldegrader kan forringe deres kvalitet og holdbarhed (grøntsagerne kan bl.a. få en høagtig smag, som skyldes at fedstoffet i grøntsagerne bliver harskt).

Dette gælder også frisk koriander. Sådan gør du:

  1. Bring en stor gryde med vand i kog.
  2. Hæld korianderen i, når vandet spilkoger.
  3. Korianderen skal blot være få sekunder i vandet, indtil den begynder at krølle.
  4. Tag korianderen op med en hulske og direkte over i noget isvand (så kogeprocessen stoppes).
  5. Tør korianderen grundigt – Læg den på et viskestykke og dup med lidt køkkenrulle.
  6. Korianderen kan nedfryses enten hakket eller som hele kviste.

Comments

  1. Gitte says

    Jeg elsker koriander! Min glæde var stor da jeg faldt over tørret koriander, I håbet om at det kunne holde sig længere og måske bare et drys på salaten mm
    Men skuffelsen var næsten lige så stor! Det smager ikke af nogen!
    Har du nogen erfaring med tørret koriander blade??

Speak Your Mind

*